ANTIK KAYSERIE TÖRÖK SELYEM

859 000 Ft

Méretek 75 × 135 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

, ,

Állapot

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Minta

Festéktipus

Alak

Életkor (év)

Cikkszám: 1600009 Kategória: Címkék: , ,

Származási hely

Kayseri, ami a Római időkben Caesarea néven volt ismeretes, napjaink Törökországának középpontjában, az Erciyas hegy lábánál fekszik. Az ókori időkben az Óperzsa Birodalmon átmenő kereskedelmi utak találkozásánál volt található.
Szerencsés elhelyezkedésének köszönhetően a környező területek szőnyegkereskedelmének központjává vált. Azt is érdemes lehet megjegyezni, hogy jelenleg a régió folyamatos iparosítása a kézi csomózású szőnyegek készítésére is jelentős hatást gyakorol.
A kayseri szőnyegeknél használt dizájn során gyakran alkalmaznak görbe vonalvezetést, florális mintákkal. Ez jellemzően inda és kacs motívumokat jelent, de állati figurákat, például madarakat, is magába foglalhat. A teljes dizájn kidolgozása során még az igényesen körvonalazott központi medálok is helyet kaphatnak. A szőnyegek általában kiváló minőségű gyapjúból készülnek, illetve egyes különleges darabok készítésénél használhatnak selyemcsomózást, selyemláncfonattal és – vetülékkel. A legtöbb kayseri szőnyeg készítése során Tabriz és Isfahan motívumokat használnak. Hereke után Kayseriben készül a legtöbb szőnyeg Törökországban. Azonban az utóbbi időkben a nagyobb török városok felgyorsult fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb új szőnyeget készítenek.
A legtöbb kayseri selyemszőnyeg erős és élénk színekben készül, szimmetrikus csomózással, amitől megkapja jellegzetes, robosztus, határozott érzetét. Élettartamuk meglehetősen hosszú és ellenállóképessége miatt, akár konyhaasztal alá is tehető.
Mivel ezek a szőnyegek limitált számban készülnek, előreláthatóan az itt készült finom selyemszőnyegek a jővőben gyűjtői darabokká válhatnak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„ANTIK KAYSERIE TÖRÖK SELYEM” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.