BIDJAR

3 890 000 Ft

Méretek 262 × 346 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

,

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Festéktipus

Minta

Alak

Cikkszám: 10385 Kategória:
Featured Videos

Származási hely

Bijar (Tekab, Afshar, Zanjan): Ez a nagyjából 50.000 lakosú kisváros az elmúlt évszázad során a világ legtartósabb szőnyegeinek előállítójaként szerzett hírnevet, melyeket e tulajdonságuk miatt „Perzsia vas szőnyegeinek” neveznek. A századforduló környékén ez a többnyire kurdok által lakott kisváros a Safavidok által inspirált, többféle mintájú szőnyegek szövésének központjává vált, beleértve a “Mina khani” és “Herati” mintákat és a “Gol-e-halvai”-nak is nevezett íves rózsamintákat. E szőnyegek nehéz és sűrű szövésükről, kiváló felépítésükről és kiemelkedő gyapjúminőségükről híresek.

A bijarok tömörsége a helyi szövőmunkások által alkalmazott extra vetülékfonalnak köszönhető, melyet megnedvesítenek és döngölnek a különleges szilárdság érdekében, majd préselés által egy olyan felületet alakítanak ki, ahol a felszín nem fekszik el, ezáltal a felület puha, párnás érzetet kelt, mely semmilyen más szőnyeghez nem hasonlítható. Az antik és régebbi bijarokat durvábbnak érzi az ember (általában 150.000-300.000 csomó/m2), ezek nem olyan finomak, mint modern megfelelőik, melyek csomószáma az 500.000-1.000.000 csomó/m2-t is elérheti. A legfinomabb és legdrágább bijarok a Bukan/Tekab típusok, melyeket a legjobb szövőmunkások készítenek a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával.

A “Garrus” és “Guli Farang” nevű, régebbi bijar mintázatok különösen egyediek és nagy értéket képviselnek. A Garrus mintázat általában egy tengerészkék mezőt tartalmaz, melyet egyedi módon a teljes felületen arab stílusú és virágzó szőlőskertet ábrázoló minta tölt ki. A bijar szőnyegeket férfiak és nők is készítik, egy részüket “mardbaft”-nak nevezik, ami azt jelenti, hogy férfiak készítették őket kézi szövéssel!

Az újabb bijar mintázatok precíz heráti motívumokat tartalmaznak, vagy a szőnyeg teljes felületén, vagy a középpontban néhány gyémánt-formájú medalionnal kibővítve. Néhány ritka darab esetén virág-motívumokkal is találkozhatunk, melyek körvonalait finom selyem alkotja. A bijar hagyományos színei a vörös, kék és krémszín. A bijarok egyre ritkábbá válnak és várhatóak a közeljövőben már gyűjtői darabnak fognak minősülni, tekintve, hogy az antik bijarok folyamatosan rendkívül magas áron kelnek el mind a Sotheby’s és a Christies aukciókon.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„BIDJAR” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.