Akció!

HERIZ

799 000 Ft

Méretek 302 × 377 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

, ,

Állapot

Életkor (év)

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Festéktipus

Minta

Alak

Cikkszám: 740128 Kategóriák: ,

Származási hely

A Heris szőnyegeket a kb 60 km-re Tabriztól északra fekvő terülteken készítik. Az ottani falvakban készülnek a Herishez hasonló, azonban különböző minőségű szőnyegek. Ez fajta szőnyeg a legjobb minőségűek közt van számontartva, az ettől olcsóbb kategóriájú , azonban hasonló stílusúak, a Meriban és a Gorevan( a Heris egy olcsóbb és durvább változata) szőnyegek, melyek a nagy geometrikus medalion és a stilizált pálmalevél együttes kompozíciójából állnak. A szőnyeg szélei hasonaltosak a Tabriz Mahi és Bijar típushoz, melyek a tipikus Heráti mintával vannak díszítve.

A 20.század elején ismeretes volt egy különleges Típusú Heris, nevezetesen a Serapi, mely sokkal finomabb volt szövésében és gyapjú minőségében, aminek köszönhetően értéke az elmúlt 20 évben rendkívüli módon megnőtt. A gyűjtők és tervezők igen keresett darabjává váltak ezek a finom , növényi színezésű, általában nagy méretű szőnyegek. A serapi nem egy műhely vagy falu neve, inkább a Heris egyik fajtája.

Manapság Bakhshayesh – mely a Heris környéki falvak egyike- tűnik ki, mint nagyszerű kortárs, növényi színezékű szőnyegkészítő, hasonlóan a Serapi szövők munkáihoz. Manapság ezek ritkábbak, hiszen csak korlátozott mennyiségben készítik, azonban a jővőben a Serapihoz hasonlóan ezek is gyűjtődarabokká válnak.

Mind a Heris és Bakhshayesh szőnyegek vastagok, sűrű csomózásúak, jól bírják a használatot Habár ezek a szőnyegek hasonlatosak egymáshoz, de nincs két olyan darab ami egyforma lenne. A Heris minta a rózsaszín erős vagy világos árnyalatait, a kekit, a csontszínt, továbbá a sötét és világos kék színeket részesíti előnyben.

A Bakhshayesh szőnyegek a Herishez hasonló mintázatúak, azonban a Bakhshayesh szőnyegek felülete elszórtan van kitölte, továbbá növényi szinezékűek és sokkal élénkebbek színvilágukban. Európában ezeket a darabokat előszeretettel használják ebédlőkben, nappalikban. A limitált termelésnek köszönhetően manapság a piacon ezekből a típusokból igen kevés található, a legtöbb Heris darab pedig 20-40 éves, és többnyire nagy méretben készítik: 2x 3 m, és 4x 6m.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„HERIZ” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.