Akció!

NAIN 6-LA

1 950 000 Ft

Méretek 208 × 306 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

,

Állapot

Életkor (év)

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Festéktipus

Minta

Alak

Cikkszám: 765000 Kategóriák: ,

Származási hely

Nain ( 9-la, 6-la, 4-la): Ezek a szőnyegek egyik legfinomabb darabok, melyeket mester szövők készítenek Iránban. 1930 óta a finom szőnyegek kategóriájába tartozik. A kézi csomózású szőnyeg készítésénél kitűnő minőségű iráni gyapjút használnak,vagy pedig Új Zélandról importálják. A tradícionális színei a kék, bézs, fehér, és a barna különböző árnyalatai, habár néhány darab van, ami piros vagy zöld színű. Szakképzett kézimunkások selyemmel hangsúlyozzák ki a virágmotívumok szépségét.

Áruk minőségüktől függ. A legritkább daraboka 6-la és a 4-la típus, amik mesterműveknek számítanak, továbbá 6 vagy 4 szálas szövetből készülnek. Ez a fajta technika már jelzi a szőnyeg minőségét, továbbá ez a fajta sűrű szövést csakis a Nain műhelyekben alkalmazzák. Ahogy azt már a korábbi daraboknál láthatták, ezen típus ára is minőségtől, műhelytől, és mintától függően változik. A legkeresettebb Nain szőnyeg a Habibian Nain, mely nevét a híres mesterszövő műhely- és tervezőről , Fatollah Habibianről kapta, akit a „Nain szőnyegek atyjaként” tartanak számon. A nain kézi csomózású szőnyegek minden féle méretben kaphatók, továbbá a Nain szövőműhelyek manapság is bővelkednek a kreativitásban.

Antik/ Félig antik szőnyegek Nain (A legkorábbi és gyűjthető darabokat általában Nain Tudesk- nek nevezik) az egyik legjobb modern időszakát képviseli a szőnyegszövésnek mert összehasonlítható a tizenhatodik és tizenhetedik század Safavid dinasztia kézicsomózású szőnyegekhez a gazdagságukban és tisztaságukban a színkombinációjukban és a tökéletes stílusukban. Ez a szőnyeg kivételes minőséggel és pontosággal készült de szőnyegszövés elején 1917-1928 között kevesett csináltak meg belőlük. A legtöbb ilyen kivételes darabot nem exporta termelték, hanem az új gazdagoknak Reza Pahlavi uralma alatt. A csomók száma ezekben a kézicsomózású szőnyegekben mindig változik 500.000 csomótól/m2 - 1.200.000 csomóig/m2. A mozgalom, hogy létrehozzanak mester kézicsomózású szőnyegi műhelyeket csak az Aba (A 20. század elején általában a molla és/ a muszlim papok hordták ezt a külső ruhát, ami gyapjúból készült) piac összeomlása után került sor. A nyugati stílusú divat és szövetek importálásával az aba ruha szövés hanyatlás felé indult és vélhetően a szövőszékek a kézicsomózású szőnyegek gyártására tértek.

Persian court with King and mulla’s wearing aba’s.

Perzsa bíróság a Királlyal és mullákkal Aba-t viselnek.

Fatollah Habibian, aki az elismert atyja a Nain szőnyegeknek és ráadásul az egyik legnagyobb szőnyeg tervező mester abban a városban és amúgy egész Perzsiában, elhatározta, hogy elkezdi az egyik legelismertebb mesteri szőnyeg műhelyet testvérével. Mohammad Habibian - nal. A sok korai mester darab ebben a szőnyeg műhelyben készült, amelyeknek 100-120 csomójuk van/cm2. A Nain szőnyegek pamut alapban voltak csomózva selyem és gyapjú anyagokkal. Az Iszfahán mintáktól jöttek a tervek eredetileg, mivel ezek a városok 150km-re vannak egymástól. Azonban a 20. század közepén történt egy vátozás, amely különbségett tett a Nain kézicsomózású szőnyegeket párjuktól/hasonmásuktól. Mindkettőjüknek a mintája és színe függetlenné vált az Iszfahán szőnyegektől mivel felhasználtak kékes árnyalatú, világosbarna, krém, elefántcsont fehér színárnyalatokat a színpalettájukban.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„NAIN 6-LA” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.