ANTIK ERDEI

359 000 Ft

Méretek 119 × 183 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

, ,

Állapot

Életkor (év)

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Festéktipus

Minta

Alak

Cikkszám: 740133 Kategória:

Származási hely

Romániában több mint 300 éve szőnek kézi csomózású szőnyegeket. A minták többségét a Romániába importált török és kaukázusi szőnyegek befolyásolták. A minták többsége geometrikus motívumokat tartalmaz, és kevés helyen találunk virágos, görbe vonalú mintákat. Az 1950-es években a szőnyeggyártás elérte csúcspontját, több mint 15000 szőnyegszövőt foglalkoztatott, akik közül sokan az ország több városában működő művészeti szövetkezetekhez tartoztak. A szőnyegeket főként nők szőtték szövetkezetekben, néhányan otthon, néhányan pedig kolostorokban. E szőnyegek többségét exportra szőtték, az importőr által meghatározott mintázat és színkombináció alapján. A bolyhoz felhasznált gyapjú nagy része kiváló minőségű merinói gyapjú, amelyet romániai juhoktól szereztek be.
A gyapjút kezelik, és a színek színtartóak, így ellenállnak a napfény hatásának. A román kézi csomózású szőnyegeket szimmetrikus és aszimmetrikus csomókkal is szövik.
A Romániában gyártott finom szövésű szőnyegek perzsa motívumokat és mintákat is felhasználhatnak, amelyek Irán főbb műhelyeiből származnak, beleértve a mogul korszakból származó ritka darabokat is.
Sajnos a legtöbb szőnyegszövő központ a Szovjetunió felbomlása óta megszűnt. Néhányan talán továbbra is gyártanak szőnyegeket otthon, a legtöbbet azonban valószínűleg a termelő maga használja. Előre látható, hogy a román szőnyegek a gyártás megszűnése és jó minőségük miatt az elkövetkező évtizedekben ritkasággá, gyűjthetővé és értékessé válnak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„ANTIK ERDEI” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.