SHIRAZ

119 000 Ft

Méretek 120 × 165 cm
Csomó/m2

Származási Ország

Származási hely

Színek

, ,

Állapot

Szőnyegfelület

Láncfonat és Vetülék

Minta

Festéktipus

Alak

Cikkszám: 1304 Kategória:

Származási hely

Qashqaiok Irán egyik legnagyobb törzseként vannak számon tartva. Az Abade környéki régiókban élnek, közel Iszfahánhoz, egészen Perzsa-öbölig bezárólag. Eredetileg nomád törzsek voltak, birkapásztorok, kik a Zagros hegyek vidékein vándoroltak, állataiknak alkalmas legelőt keresve. Manapság életmódjuk megváltozott, és sokan városokban vagy falvakban telepedtek le. A nők végzik a szövés legnagyobb részét. Régebbi Qashqai kézi csomózású szőnyegeknél növényi színezést használtak, mostanság azonban kémiai festést alkalmaznak. Azok a darabok, ahol még mindig növényi színezést használnak (Kashkuli, Loribaft), sokkal finomabbak és drágábbak is, mint a tipikus 100.000-150.000 csomó/m2 sűrűségű qashgaiok.

Sokféle mintát alkalmaznak, általában kis geometrikus madarakat, állatokat, emberi figurákat, virág motívumokat, továbbá hagyományos mintákat, mint pl. boteh –levél- , medalion, és csíkok. Elsődleges színek a kék és a piros, a narancs, sárga, zöld és fehér színeket pedig arra használják, hogy kihangsúlyozzák a részleteket. A legtöbb qashgai szőnyegnek egyfajta rusztikus tapintása van, mely valóban a törzsi kreativitást és mintázatokat tükrözi. Gyapjút és kecske szőrt is használnak a felvezető-és a keresztszálaknál, mely a szőnyeg rojtjain- sötét és világos gyapjú keveréke- látható. A qashgaiok modern gabbeh kézi csomózású szőnyegeket is készítenek.

A qashgai szőnyegek általában olcsóak, továbbá dekoratív megjelenésük miatt igen keresett darabok. Tipikusan kis méretben szövik őket, egészen 2x 3 m-ig.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„SHIRAZ” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.